Grau Nutrició Humana i Dietètica

OMS OLIU, GEMMA

Categoria: AGREGAT/ADA
Perfil acadèmic: Doctorat
Departament: TECNOLOGIA, ENGINYERIA I CIÈNCIA D'ALIMENTS
Adreça electrònica: gemma.oms@udl.cat

Docència

Ensenyament Curs Assignatura
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària - UdL 1 ALIMENTACIÓ I SALUT
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària - UdL 1 TREBALL DE FI DE MÀSTER
Grau en Nutrició Humana i Dietètica - UdL 2 NUTRICIÓ
Grau en Ciència i Tecnologia d'Aliments - UdL 2 NUTRICIÓ
Grau en Ciència i Tecnologia d'Aliments - UdL 3 NUTRICIÓ APLICADA
Grau en Ciència i Tecnologia d'Aliments - UdL 4 TREBALL DE FI DE GRAU

Recerca

Grup de recerca: Innovative Technologies for the Obtaining of Ingredients and Food Products - TI2PA
Projectes de recerca Data inici Data fi Investigadors principals
CERTA. Funcionament Unitat de Tecnologia de Productes Vegetals 2008-2009 01/01/2008 31/12/2009 GRUP RECERCA TECNOLOGIA DE PRODUCTES VEGETALS (TPV-CERTA)
Efecto de las procianidinas sobre la obesidad asociada a la gestación y la lactancia: prevención de factores de riesgo e impronta metabólica 01/01/2011 31/12/2013 ANTONI CAIMARI PALOU
Mejora de la calidad y funcionalidad de productos alimentarios mediante la incorporación de nanopartículas lípidicas en recubrimientos comestibles (NANOACTIVE) 01/01/2013 31/12/2015 OLGA MARTÍN BELLOSO
Desarrollo de un alimento integrado par el mantenimiento del peso corporal y la prevención del riesgo de patologías asociadas con la obesidad 01/01/2014 31/12/2016 LLUIS MARIA AROLA FERRER, MARIA CINTA BLADO SEGARRA
Diseño de sistemas nanoestructurados para proteger y liberar compuestos naturales con actividad funcional y tecnológica 01/01/2016 30/06/2019 OLGA MARTÍN BELLOSO
Mejora de las propiedades tecnológicas y nutricionales de alimentos utilizando geles y emulsiones formados a partir de carbohidratos no purificados obtenidos de fuentes alternativas 01/01/2019 31/12/2022 OLGA MARTÍN BELLOSO
Uso de sistemas lipídicos nanoestructurados para el diseño de alimentos de origen vegetal con propiedades anti-obesidad 01/09/2023 31/08/2026 OLGA MARTÍN BELLOSO, LAURA SALVIA TRUJILLO
Aplicación de tecnologías pulsantes no-térmicas para la mejora de la seguridad y calidad de frutos y hongos comestibles frescos cortados 01/10/2006 31/03/2010 ROBERT CARLES SOLIVA FORTUNY
Tesis Any Direcció
Development of emulsion-based delivery systems to improve the functionality of bioactive compounds in vitro and in vivo 2023 Martín Belloso, Olga; Oms Oliu, Gemma
Alternativas del envasado de pera y melón frescos cortados en atmósfera controlada 2008 Olga Martín Belloso i Robert Soliva Fortuny
Publicacions Any Autors Tipus
Enhancing the gastrointestinal stability of curcumin by using sodium alginate-based nanoemulsions containing natural emulsifiers 2023 Teixé Roig, J.; Oms Oliu, G.; Odriozola Serrano, I.; Martín Belloso, O. Article d'investigació
Emulsion-Based Delivery Systems to Enhance the Functionality of Bioactive Compounds: Towards the Use of Ingredients from Natural, Sustainable Sources 2023 Teixé Roig, Júlia; Oms Oliu, Gemma; Odriozola Serrano, Isabel; Martín Belloso, Olga Review
Effect of the Emulsifier Used in Dunaliella salina-Based Nanoemulsions Formulation on the 𝜷-Carotene Absorption and Metabolism in Rats 2023 Teixé Roig, Júlia; Oms Oliu, Gemma; Odriozola Serrano, Isabel; Martín Belloso, Olga Article d'investigació
Enhanced in vivo absorption and biodistribution of curcumin loaded into emulsions with high medium-chain triglyceride content 2023 Teixé Roig, Júlia; Oms Oliu, Gemma; Artiga Artigas, María; Odriozola Serrano, Isabel; Martín Belloso, Olga Article d'investigació
Enhancing in vivo retinol bioavailability by incorporating β-carotene from alga Dunaliella Salina into nanoemulsions containing natural-based emulsifiers 2023 Teixé Roig, J.; Oms Oliu, G.; Odriozola Serrano, I.; Martín Belloso, O. Article d'investigació
Encapsulation and controlled release of phycocyanin during the in vitro digestion using polysaccharide-added double emulsions (W1/O/W2) 2022 Teixé Roig, J.; Oms Oliu, G.; Ballesté Muñoz, S.; Odriozola Serrano, I.; Martín Belloso, O. Article d'investigació
Physicochemical properties and bioaccessibility of phenolic compounds of dietary fibre concentrates from vegetable by-products 2022 Alvarez Vaz, A.; Odriozola Serrano, I.; Oms Oliu, G.; Martín Belloso, O. Article d'investigació
El azúcar, ¿es veneno o no? 2022 Rocha Barajas, M.; Gil, A.; Oms Oliu, G.; García Calvo, M.; Martínez Andreu, S. Article en revista divulgativa
¿Podemos comer sano y de forma sostenible? 2021 Oms Oliu, G. Article en revista divulgativa
Cómo un buen desayuno nos puede cambiar la vida 2021 Oms Oliu, G. Article en revista divulgativa
Dietary fiber in fruits and vegetables 2020 Moralesde la Peña, M.; Odriozola Serrano, I.; Oms Oliu, G; Martín Belloso, O. Capítol de llibre d'investigació
Improving the in vitro bioaccessibility of β-carotene using pectin added nanoemulsions. 2020 Teixé Roig, J.; Oms Oliu, G.; Ballesté Muñoz, S.; Odriozola Serrano, I.; Martín Belloso, O. Article d'investigació
Nanostructured lipid-based delivery systems as a strategy to increase functionality of bioactive compounds. 2020 Gasa Falcon, A.; Odriozola Serrano, I.; Oms Oliu, G.; Martin Belloso, O. Review
Development, physical stability and bioaccessibility of β-carotene-enriched tertiary emulsions 2020 Gasa-Falcón, A.; Acevedo-Fani, A.; Oms-Oliu, G.; Odriozola-Serrano, I.; Martin -Belloso, O. Article d'investigació
Nanostructured Systems to Increase Bioavailability of Food Ingredients 2019 Artiga Artigas, M,; Odriozola Serrano, I.; Oms Oliu, G.; Martín Belloso, O. Capítol de llibre d'investigació
Impact of emulsifier nature and concentration on the stability of β-carotene enriched nanoemulsions during in vitro digestion 2019 Gasa Falcon, Ariadna; Odriozola Serrano, Isabel; Oms Oliu, Gemma; Martín Belloso, Olga Article d'investigació
The effect of Sodium carboxymethylcellulose on the stability and bioaccessibility of anthocyanin water-in-oil-in-water emulsions 2018 Teixé Roig, J.; Oms Oliu, G.; Velderrain Rodríguez, G.R.; Odriozola Serrano, I.; Martín Belloso, O. Article d'investigació
Effects of pulsed electric fields processing strategies on Health-related compounds of plant-based foods. 2017 Elez-Martínez, P; Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R; Martin-Belloso, O Article d'investigació
Influence of mandarin fiber addition on physico-chemical properties of nanoemulsions containing β-carotene under simulated gastrointestinal digestion conditions 2017 Gasa-Falcón, A.; Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Martin-Belloso, O. Article d'investigació
Antioxidant activity of thermal or non-thermally treated strawberry and mango juices by Saccharomyces cerevisiae growth based assays 2016 Odriozola-Serrano, I.; Puigpinós, J.; Oms-Oliu, G.; Herrero, E.; Martin-Belloso, O. Article d'investigació
Empleo de atmósferas modificadas para la conservación de fruta fresca cortada 2016 Salvia Trujillo, L.; Oms Oliu, G.; Soliva Fortuny, R.; Martín Belloso, O. Article en premsa
Carotenoids in nonthermally treated fruit juices 2015 Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Capítol de llibre d'investigació
Intake of grape procyanidins during gestation and lactation impairs reverse cholesterol transport and increases atherogenic risk indexes in adult offspring 2015 Del Bas JM, Crescenti A, Arola-Arnal A, Oms-Oliu G, Arola L, Caimari A. Article d'investigació
Grape seed procyanidins administered at physiological doses to rats during pregnancy and lactation promote lipid oxidation and up-regulate AMPK in the muscle of male offspring in adulthood 2015 Crescenti A, del Bas JM, Arola-Arnal A, Oms-Oliu G Arola L, Caimari A. Article d'investigació
Grape seed procyanidin supplementation to rats fed a high-fat diet during pregnancy and lactation increases the body fat content and modulates the inflammatory response and the adipose tissue metaboli 2015 del Bas, JM.,Crescenti, A.; Arola-Arnal, A.; Oms-Oliu, G.; Arola, L.; Caimari, A. Article d'investigació
Water-Soluble Vitamins 2015 Odriozola Serrano, I.; Oms Oliu, G.; Martín Belloso, O. Capítol de llibre d'investigació
Impact of pulsed light treatments on quality characteristics and oxidative stability of fresh-cut avocado 2014 Aguilo-Aguayo, I.; Oms-Oliu, G.; Martín-Belloso, O.; Soliva-Fortuny, R. Article d'investigació
Nanoemulsion-based delivery systems to improve functionality of lipophilic components 2014 Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Martín-Belloso, O. Review
Metabolomics for assessing safety and quality of plant-derived food 2013 Oms-Oliu G, Odriozola-Serrano I, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Distribution of grape seed flavanols and their metabolites in pregnant rats and their fetuses 2013 Arola-Arnau, A.; Oms-Oliu, G.; Crescenti, A., del Bas, J.; Ras, M.R.; Arola, Ll.; Caimari, A. Article d'investigació
Impact of high-intensity pulsed electric fields on carotenoids profile of tomato juice made of moderate-intensity pulsed electric field-treated tomatoes 2013 Vallverdú-Queralt A, Odriozola-Serrano I, Oms-Oliu G, Lamuela-Raventós RM, Elez-Martínez P, Martin-Belloso O. Article d'investigació
Metabolite profiling of phenolic and carotenoid contents in tomatoes after moderate-intensity pulsed electric field treatments 2013 Vallverdú-Queralt, A.; Oms-Oliu, G.; Odriozola-Serrano, I.; Lamuela- Raventós, R. M.; Martin-Belloso, O.; Elez-Martínez, P. Article d'investigació
The Effects of non-thermal technologies on phytochemicals 2012 Gemma Oms-Oliu, Isabel Odriozola-Serrano, Olga Martín-Belloso Capítol de llibre d'investigació
Nonthermal technologies to preserve functional properties in fruit juices 2012 Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Elez-Martínez, P.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Acta congrés
Stability of health-related compounds in plant foods through the application of non thermal processes 2012 Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R.; Odriozola-Serrano, I.; Elez-Martínez, P.; Martín-Belloso, O. Article d'investigació
Effects of pulsed electric fields on the bioactive compound content and antioxidant capacity of tomato fruit 2012 Vallverdú-Queralt, A.; Oms-Oliu, G.; Odriozola-Serrano, I.; Lamuela- Raventós, R. M.; Martin-Belloso, O.; Elez-Martínez, P. Article d'investigació
Changes in the polyphenol profile of tomato juices processed by pulsed electric fields 2012 Vallverdú-Queralt, A.; Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Lamuela-Raventós, R.M.; Elez-Martínez, P.; Martín-Belloso, O. Article d'investigació
Using metabolomics to improve the quality of harvested fruit 2012 Oms-Oliu G, Odriozola-Serrano I, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Metabolic characterization of tomato fruit during preharvest development and ripening, and postharvest shelf life 2011 Oms-Oliu G; Hertog, M.L.A.T.M.; Van de Piel, B.; Ampofo-Asiama, J.; Geeraerd, A.H., Nicolaï, B.M. Article d'investigació
Future trends in fresh-cut fruit and vegetable processing 2011 Oms-Oliu G.; Soliva-Fortuny, R. Capítol de llibre en premsa
Recent approaches using chemical treatments to preserve quality of fresh-cut fruit: A review 2010 Oms-Oliu G, Rojas-Grau MA, Alandes-Gonzalez L, Varela P, Soliva-Fortuny R, Hernando I, Pérez-Munuera I, Fiszman S, Martín-Belloso O. Review
Pulsed light treatments for food preservation. A review 2010 Oms-Oliu G, Martín-Belloso O, Soliva-Fortuny R. Article d'investigació
Effects of pulsed light treatments on quality and antioxidant properties of fresh-cut mushrooms (Agaricus bisporus) 2010 Oms-Oliu G, Aguiló-Aguayo I, Martín-Belloso O, Soliva-Fortuny R. Article d'investigació
Effect of pulsed light treatments on quality and antioxidant properties of fresh-cut mushrooms 2010 Oms-Oliu G, Aguiló-Aguayo, I, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Use of Weibull distribution for describing kinetics of antioxidant potential changes in fresh-cut watermelon 2009 Oms-Oliu, G.; Odriozola-Serrano, I.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Article d'investigació
Flavour retention and related enzyme activities during storage of strawberry juices processed by high-intensity pulsed electric fields or heat 2009 Aguiló-Aguayo, I.; Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Article d'investigació
Effects of high intensity pulsed electric field processing conditions on lycopene, vitamin C and antioxidant capacity of watermelon juice 2009 Oms-Oliu G, Odriozola-Serrano I, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
The use of packaging techniques to maintain freshness in fresh-cut fruits and vegetables: a review 2009 Rojas-Graü, M.A.; Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Review
Changes in quality attributes throughout storage of strawberry juice processed by high-intensity pulsed electric fields or heat treatments 2009 Aguiló-Aguayo, I.; Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Article d'investigació
Cambios microbiológicos, físico-químicos y sensoriales de fruta fresca cortada de origen templado 2009 Martín-Belloso, O.; Soliva-Fortuny, R.; Oms-Oliu, G. Capítol de llibre d'investigació
Recent developments in the use of modified atmosphere packaging for fresh-cut fruits and vegetables. 2009 Oms-Oliu, G.; Hertog, MLATM; Soliva-Fortuny, R.; Martín Belloso, O.; Nicolai, B.M. Article d'investigació
Effect of ripeness at processing on fresh-cut 'Flor de Invierno' pears packaged under modified atmosphere conditions 2009 Oms-Oliu G, Aguiló-Aguayo I, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Effect of High-Oxygen Atmospheres on the Antioxidant Potential of Fresh-Cut Tomatoes 2009 Odriozola-Serrano I, Oms-Oliu G, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Antioxidant content of fresh-cut pears stored in high-O2 active packages compared with conventional low-O2 active and passive modified atmosphere packaging 2008 Oms-Oliu G, Odriozola-Serrano I, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Maintaining the antioxidant potencial of fresh-cut pears with edible coatings carrying thiol-containing compounds 2008 Oms Oliu, G.; Soliva Fortuny, R.; Martín Belloso, O. Acta congrés
Efecto de la composición gaseosa del envase sobre los componentes bioactivos del tomate fresco cortado 2008 Odriozola-Serrano, I.; Oms-Oliu, G.; Soliva Fortuny, R.; Martín Belloso, O. Acta congrés
The role of peroxidase on the antioxidant potential of fresh-cut 'Piel de Sapo' melon packaged under different modified atmospheres 2008 Oms-Oliu G, Odriozola-Serrano I, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Bio-preservation of fresh-cut tomatoes using natural antimicrobials 2008 Ayala-Zavala J.F, Oms-Oliu G, Odriozola-Serrano I, González-Aguilar G.A, Álvarez-Parrilla E, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Using poly saccharide-based edible coatings to enhance quality and antioxidant properties of fresh-cut melon 2008 Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R.; Martín-Belloso, O. Article d'investigació
Edible coatings with antibrowning agents to maintain sensory quality and antioxidant properties of fresh-cut pears 2008 Oms-Oliu G, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Physiological and microbiological changes in fresh-cut pears stored in high oxygen active packages compared with low oxygen active and passive modified atmosphere packaging 2008 Oms-Oliu G, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Modeling changes of headspace gas concentrations to describe the respiration of fresh-cut melon under low or superatmospheric oxygen atmospheres 2008 Oms-Oliu G, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O Article d'investigació
Respiratory rate and quality changes in fresh-cut pears as affected by superatmospheric oxygen. 2007 Oms-Oliu G, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O Article d'investigació
Influencia de la materia prima y los tratamientos de conservación en la calidad de la fruta fresca cortada 2007 Martín Belloso O, Soliva-Fortuny R, Oms-Oliu G. Article d'investigació
Effect of superatmospheric and low oxygen modified atmospheres on shelf-life extension of fresh-cut melon 2007 Oms-Oliu G, Raybaudi-Massilia RM, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Oxidative behaviour of fresh-cut Fuji apples treated with chemical stabilizers 2007 Larrigaudière, C.; Ubach, D.; Oms Oliu, G.; Martín Belloso, O. Acta congrés
Avances en la mejora de la calidad comercial de los frutos frescos cortados: aspectos físico-químicos y microbiológicos 2007 Martín Belloso, O.; Soliva Fortuny, R.; Oms Oliu, G. Acta congrés
Evolución de la calidad de melón 'Piel de sapo' fresco cortado bajo diferentes atmósferas modificadas 2007 Soliva Fortuny, R.; Oms Oliu, G.; Martín Belloso, O. Acta congrés
Fresh-cut fruits 2007 Martín-Belloso, O.; Soliva-Fortuny, R.C.; Oms-Oliu, G. Capítol de llibre d'investigació
Effect of ripeness on the shelf-life of fresh-cut melon preserved by modified atmosphere packaging 2007 Oms-Oliu G, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Inhibition of browning on fresh-cut pear wedges by natural compounds. 2006 Oms-Oliu G, Aguiló-Aguayo I, Martín-Belloso O. Article d'investigació
Fresh-cut fruits 2006 Martín-Belloso, O.; Soliva-Fortuny, R.; Oms-Oliu, G. Capítol de llibre d'investigació
Efecto de la atmósfera modificada en las características fisico-químicas y nutricionales de la fruta fresca cortada 2005 Martín-Belloso O, Oms-Oliu G. Capítol de llibre d'investigació
Inhibition of browning on pear slices by various antibrowning agents 2005 Oms-Oliu, G.; Aguiló-Aguayo, I.; Martín-Belloso, O. Acta congrés
Influencia de la madurez en el procesado en la vida útil de pera Conferencia mínimamente procesada 2004 Soliva-Fortuny, RC.; Oms-Oliu, G.; Espachs-Barroso, A.; Martín-Belloso, O. Acta congrés
Efecto de la atmósfera modificada en las características físico-químicas y nutricionales de la fruta fresca cortada. 2004 Martín-Belloso,O; Oms-Oliu, G. Editor actes congrés
Influencia del estado de madurez sobre la calidad de manzana mínimamente procesada 2003 Soliva-Fortuny, RC.; Oms-Oliu, G.; Martín-Belloso, O. Acta congrés
Effects of ripeness stages on the storage atmosphere, color and textural properties of minimally processed apple slices 2002 Soliva-Fortuny RC, Oms-Olius G, Martín-Belloso O. Article d'investigació